Sjamanisme

Het Sjamanisme is een duizenden jaren oude en beproefde methode om genezing tot stand te brengen. Genezing tussen lichaam en geest, tussen mens en natuur, tussen mensen onderling en genezing tussen de mens en zijn spirituele bron.

Een wezenlijk kenmerk van het sjamanisme is dat het erkent dat alles wat bestaat leeft, dat alles en iedereen een ziel of bewustzijn heeft en dat alles met elkaar verbonden is. De Sjamaan werkt vaak met de niet-fysieke realiteit. Door middel van trance ‘reist’ hij als het ware naar die niet-alledaagse werkelijkheid om uit te zoeken wat er gedaan kan worden om genezing of harmonie te bewerkstelligen. Dat kan hij door simpele en doeltreffende rituelen te doen, zoals ‘negatieve’ (misplaatste) energie weg te halen (power extraction), soul retrieval (een deel van de ziel terughalen dat zich heeft teruggetrokken bij een zware schok of trauma), of te werken met kruiden of de klanken van de stem, om er een paar te noemen. (bron; www.alternatievegids.com)

Sinds ik me kan herinneren ben ik gefascineerd door allerlei natuur volken. Tijdens mijn pubertijd verslond ik de boeken van Carlos Castaneda. Aansluitend  ben ik mijn zoektocht gestart op dit gebied. Met name het gegeven dat we allemaal met elkaar verbonden zijn en tegelijkertijd verbonden zijn met alles wat leeft en bezield is, sprak mij aan. Ik wilde deze verbinding voelen en begrijpen. Iedereen heeft toegang tot de werelden die naast de onze bestaan. Het Sjamanisme reikt daartoe diverse technieken aan waaronder zang, dromen, dans, klank en kruiden.

 

 

Native American prayer;

native american poyote drummer

“Oh, Great Spirit, whose voice I hear in the winds and whose breath give life to all the world

Hear me, for I am small and weak, I need your strength and wisdom

Let me walk in beauty and make my eyes ever behold the red and purple sunset

Make my hands respect the things you’ve made and my ears sharp to hear your voice

Make me wise so I may understand the things you’ve taught my people

Let me learn the lesson you’ve hidden in every leaf and every rock

I seek strength, not to be greater than my brother but to fight my greatest enemy; myself

Make me always ready to come to you with clean hands and straight eyes

So when life fades as the fading sunset, my spirit may come to you without shame”